13 Şubat 2015 Cuma

TECAVÜZ VE İDAM

Güzel Özgecan'ın katlinden sonra profilime gelen yorumlardan sonra anladım ki böyle bir yazı yazmam gerekiyor.

Sizi kanunlara maddelere akademik yazılara boğmayacağım. Kısaca İdam'ın kaldırılma sürecini özetleyeceğim. Türkiye'de son idam 1984 'te infaz edilmiştir. Ondan sonraki idamlar infaz edilmeden müebbete döndürülmiştir

Abdullah Öcalan'ın 99'da kesinleşen idam cezası da bekletilip infaz edilmeyenlerdendi. O dönemde AB Uyum Yasaları kapsamında  idam kaldırıldı. Yani Öcalan'ın idam cezası kesinleşti ve kanun çıkana kadar infaz bekletildi. Bunu arkasındaki siyasi beklentiler ve gerçekler nedir bilemiyoruz....

Zaten 84'ten beri fiilen uygulanmayan idam cezası resmen de kaldırılmış oldu.

İdam yeniden gelir mi? Bazen sokaklarda idam geri gelsin diye imza toplayanları görüyorum ki nafile bir çabadır bu. Zira Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği'nde "Kimse ölüm cezasına çarptırılamaz" kuralı katı biçimde uygulanmaktadır. Türkiye'de tekrar idamın gündeme gelmesi AB' nin Türkiye'yi kesin biçimde muhatap almaktan vazgeçmesine sebep olur. Sanki çok mu muhatap alıyor derseniz, o ayrı mevzu tabi.. Ama sonuçta olay sadece muhatap almayla alakalı değil işin ucunda siyasi bir kriz var. Üstelik idam uygulanan ülkeler de gelişmiş ülkeler nezdinde acımasızca eleştirilir; örneğin Amerika, Çin bu eleştirilere hep maruz kalır.

Massachussets Eyalet Mahkemesi'nin bir kararı vardı (Sanırım 70'li yıllara ait bir karar): Bir kadın saat 10'da sigara almak istiyor ve evine yakın, tek açık yer olan bir bilardo salonuna giriyor ve orada bilardo salonundaki adamların tecavüzüne uğruyor. Mahkeme ise bir kadın o saatte o bilardo salonuna gidiyorsa, tecavüzü haketmiştir kıvamında bir karar vermişti. Ünlü kot pantolon kararını da bilirsiniz. ( Jeansler çok dar olduğu için kadının rızası dışında çıkması mümkün değildir)
Bu konuda bir tez kitaplaştırılmıştı "Tecavüz sadece erkek o anda orada bulunduğu için onun problemidir" diyordu.

Bizde de Rahmetli Münevver Karabulut dosyası için "Kızınıza sahip çıksaydınız" gibi bir yorumlar yapılmıştı ki şimdi beyninie oksijen gitmeyen bazı kişiler Özgecan içinde aynı yorumlara yelteniyorlar.

İdam kurutuluş yolu değil hanımlar en icten hislerimle gebermelerini istesem bile.... Ceza cezalandırmak için mi olmalı rehabilite etmek için mi? İlkel duygularla suçlunun canının yanmasını isteyelim, canını da yakalım , peki sonra? Bir keresinde tecavüzcüleri mahkeme salonundan çıkınca hapishaneye götürene kadar dövdüklerini söyleyen bir jandarmayla konuşmuştum.Sonuçta idam ya da o suçu işleyene bir takım fiziksel tedaviler uygulamak (kimyasallarla hadım etmek ki bu tamamen insan haklarına aykırı) o anlık bir çözümdür. Bu nedenle çoğu ülkede idam cezası yoktur.

Suç işleyenlerin arasında bile bir saygınlık olduğunu biliyor muydunuz? Suçlular tarafından bile sevilmez TECAVÜZCÜLER.. Burada anlatamayacağım hikayelerden anladığım; hapishanede de hayatları pek kolay olmuyor.

Bunlar bir yana, idamın geri gelmesi de pek olası görünmediğinden çözüm ne olabilir? Çözüm erkek çocuklarına kadına saygı duymasını ve sevmesini öğretmektir. Mini etekle çıkarsan/ o adamlarla gezersen gibi kadını suçlayıcı söylemlerin de tez zamanda bırakılması gerekiyor. Çünkü hiçbir erkeğin hiçbir sebeple bir kadına tecavüz etme hakkı yoktur bunun bahanesi olamaz!!




3 yorum:

  1. İdamın kaldırılması ne acı diyorum bazen... bazen de ne acı ki hiç haketmeyenler ip ile tanışmış...
    Geri gelmeyecek elbet. Ama ilahi adelet var ki o yerini bulacak..

    YanıtlaSil
  2. özgecanın haberinden çok ama çok etkilendim. yazınızı da okudum. idam gelmeyecek elbet bu belli, ancak nasıl bir ceza verilecek ki suçlulara ya da suça meyilli olanlara ibret olsun ve yapmasınlar. nasıl caydırıcı bir çözüm bulacaklar? daha duymadığımız bir dolu cinayet, tecavüz haberleri var. düşündükçe deli oluyor insan. bizim de başımıza gelebilir, evlatlarımız var kız veya erkek. 1 liraya adam öldürenler var. bugün Beyaz Show'da bıçaklanan bir kadını kurtaran adam konuktu. alkışladılar, tebrik ettiler, alnından öptüler. yaptığı yerinde ve doğru bir davranış zaten ona lafımız yok. ama olması gereken bu, normali bu. öyle bir hale gelmiş ki insanlar bana dokunmasın yeter diyenler var. birisi yardım ettiğinde ise süper bir şey olarak algılanıyor. o hale gelmişiz. ayrıca demişsiniz ya en sonda evlat yetiştirme çok doğru. zaten hepimiz evladımızı doğru yetiştirsek böyle olaylar duymayız. ve özgecanın olayında baba-oğul lafı geçiyor. kanım donuyor resmen. bir baba oğluyla bunu nasıl yapar? yazacak, söylenecek çok şey var. sadece boğazıma bir yumru oturuyor.

    YanıtlaSil
  3. Yazdıklarınızı okuyorum okudukça tüylerim ürperiyor içim titriyor! İdamın geri dönmesine sonsuz karşıyım! Asla ne olursa olsun kim olursa olsun verilen bir canı asla bir başkasının alma hakkı olamaz ! Derdim ama o kadar çok canım yandı ki, vicdanımı idam ettim bugün. Berkinin, Ali ismail'in ... ne kadar çok acıyı hissettiysem şuan yine hissediyorum. O şerefsizler iğrenç kanlı ellerini kadınlarımızın ve çocuklarımızın bedenlerinden çekmediği müddetçe idam edilmeli. Güçlerini onların üzerinde kullanarak zevkten dört köşe olan o şerefsizler idam edilmeli #Çocuklarımız #cinsel#yaşam #eğitimi #verelim #onlar #yarınlarımız #kızlarımızın #bacaklarını #rahat #bırakın #nesillerimizi #eğitelim

    YanıtlaSil