28 Ekim 2015 Çarşamba

HEMŞİRE ANNENİN İSYANI

Aslında bu yazı bana çok uzun zaman önce yollanmıştı fakat vakit bulup yazıyı paylaşamamıştım. Yazının sahibi Rabia Hanım. Noktasına virgülüne dokunmadan yayınlıyorum. İşte sağlık sektöründe çalışan bir annenin yaşadıkları:

"Sağlık çalışanlarının bebekleri sağlıklı oluyor mu?"

Mobbingin şiddetli olduğu alanlardan biri de sağlık sektörüdür. Hem vardiya hem mesai usulü çalışılması nedeniyle personelin ruh, beden ve aile sağlığı hiçe sayılıyor. Sağlık çalışanı ve de gebeyseniz Allah başka dert vermesin, geçmiş olsun deriz! 


7 gün 24 saat bıkmadan, usanmadan sürekli hizmet verip aynı tempoyla evinize geçip çocuk büyütmek büyük bir lüks sayılır!  2013 yılı öncesine kadar gebe kaldıktan sonra nöbetten çıkılmazdı. 24 haftaya kadar en yoğun biçimde çalışan annenin ve bebeğin sağlığı sürekli tehdit altında oluyordu. Çalışılan birimde en sık karşılaşılan sözler "zaten gideceksin, gebesin yarım elemansın, gebesin şu işi sen yap zaten nöbet tutmuyorsun vs.. " gerek çalışma arkadaşlarımızın gerekse idarecilerin sözlü baskıları insanı bir daha aynı hatayı yapmamaya (gebe kalmamaya) itiyor. 

Çalıştığım birimde gebe olmam nedeniyle ve sadece mesai yapmam ki bu devletin bana verdiği bir hakken mesai arkadaşlarımın mobbingine maruz kaldım! En son iyice şaşırıp 7  aylık halimle beni şehir içi sevke göndereceklerdi. 

Bebeklerimizin maruz kaldığı bu stres ve travmalarla nasıl sağlıklı olmasını bekleyeceğiz. Her gün anne sütünün öneminden bahsedip, bebek bakımına kadar eğitim verip aynı özveriyle kendi çocuklarımızı büyütemez olduk. İş hayatında gebe yarım elemandır, gidicidir denildiğinden beri sağlıkçılara anne olmak büyük lüks. Anne sütünün öneminden bahsedip 4 ayında bebeği evde bırakıp işe gitmek hangi vicdana sığar? Doğum sonrası bebekle vakit geçirmek adına ücretsiz izin alma gücü olmayıp rapor alanların da vay haline!... İşe geç başlamanın cezası da hemen kesiliyor. Süt izninde olmanız ve nöbet tutmamanız nedeniyle yine yarım eleman saçmalığına devam edilip keyfe keder her yerde çalıştırılıyorsunuz! 


Yeni çıkan yasa ile gebe olduğunuzu belgelemeniz nöbetten çıkmanıza yetiyor ama sonrası yıldırma! Sanki suçlu imiş gibi nöbetten eleman eksilince gebeye en angarya işler yüklenir ve nöbet tutmamanın cezası kesilir!!! En olmadık yerlerde çalıştırılırsınız.  Sanki büyük marifetmiş gibi kendinizi ve bebeğinizi düşünmeden nöbete devam ederseniz herkes nasıl çalışıyorsa o şekilde çalıştırılırsınız! 


7 aylık gebe iken nöbet tutmuyordum ama mesaide en ağır işler bana yükleniyordu. Bu yoğun tempo bende erken doğum tehdidine yol açıp evde 2 hafta duvarlara bakıp yatmama neden olmuştu. Buna sebep olanlar sadece "ahhh vahhhh geçmiş olsun" demekten öteye geçemedi. Rapor dönüşü sözde yorulduğum düşünülüp adıma yer değişikliği yapılması çoktan idareye bildirilmişti!... 

2013 torba yasada sağlık çalışanlarına verilen en büyük hak gebelik itibariyle nöbetten çıkmak ve çocuk 2 yaşına gelmeden nöbete girmemek oldu.


Çoğu idareciler bu maddeleri kullanıp "gece nöbeti tutamazsınız ama hafta sonu mesaisi yapabilirsiniz" diyerek bir çok meslektaşıma hafta sonu mesaisi yaptırmıştır. 

 
Kendilerince nöbet tutmamanın bedelini hem hafta içi hemde hafta sonu mesaisi yaptırarak kesmişlerdir. 


Yasal olarak 24 aya kadar nöbet tutulamaz denilip yıldırma politikası uygulaması sonucunda kendi isteğiyle nöbete girdiğine dair dilekçe alıp bir çok kişiye nöbet tuturulmuştur. Bir çok meslektaşım angarya işler yüklenmek yerine nöbete girmeyi tercih etmiştir. 


Kimi kime şikayet edeceksiniz. Şikayet sonraları etiket yapıştırıp hakkınızda hüküm veriliyor. Tayin çıkarmadan bu yıldırma politikasından kurtulamıyorsunuz. Şikayet ettiğiniz kişi ve kurumlar bağlı olduğunuz Hastanedeki yöneticilerin doğru-yanlış her türlü lafına inanıp suçsuz iken suçlu duruma düşürülüyorsunuz. Sendikaya güvenmeyin sendikacıların çoğu yönetici!.... Ve sizin için kendi mesai arkadaşlarını karşılarına almazlar!!!


Ben hemşireyim. Bin bir umutla ve şevkle başladığım bu meslekten nefret eder oldum. Gebelik ve sonrası yaşadığım sıkıntılar nedeniyle başka bir bölüm okuyarak hayatıma yön vermeye çalışıyorum. Dilerim okulum biter de ilk gebeliğimde yaşadığım sıkıntıları bir daha yaşamam diye dua ediyorum. 


Gebenin en kıymetsiz olduğu alanlardan biri sağlık sektörüdür. 

Aile yapısını bozmaya kadar ilerleyen bu mobbinge kimse henüz dur dememiştir! Hepimize geçmiş olsun..... 

Rabia Şahin/ 25/ Bursa 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder